Suceava, Spitalul Județean de Urgență


Localitatea: Suceava , SUCEAVA

pitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” (cunoscut și sub numele de Spitalul Județean Suceava sau Spitalul Nou din Suceava) este cea mai importantă unitate medicală din municipiul Suceava. El se află situat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 21, în cartierul George Enescu, în partea de sud-vest a orașului.

Istoric

În anul 1787 este construită de către fostul guvern austriac, sub autoritatea căruia se afla Bucovina, o clădire din lemn cu destinația de spital pentru aproximativ 10 bolnavi.[1] Clădirea este ridicată pe locul unde în prezent se află edificiul Muzeului Bucovinei (Muzeul de Istorie).

În anul 1832, cu banii realizați din colecte strânse de la comunele din cuprinsul județului Suceava, se construiește o clădire din cărămidă cu circa 15 paturi. În 1860, clădirea este extinsă cu încă două aripi, astfel capacitatea spitalului mărindu-se la 25 paturi. În tot acest timp spitalul s-a întreținut cu bani obținuți din taxe de spitalizare.


Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Spitalul_Jude%C8%9Bean_de_Urgen%C8%9B%C4%83_%E2%80%9ESf%C3%A2ntul_Ioan_cel_Nou%E2%80%9D_din_Suceava