Târgu Jiu, Spitalul Județean de Urgență


Localitatea: Târgu Jiu , GORJ

Spitalul Tg.Jiu îsi afla originea prin anul 1844, orasul nostru având o populatie de aproximativ 2000 de locuitori în aceasta perioada. Medicul orasului era dr. Dimitrie Culcer. La 6 martie 1846 se înfiinteaza, oficial, Spitalul din Tg.Jiu, prin încheierea unui contract de închiriere între Primaria orasului Tg.Jiu si Nicolae Protopopescu pentru a pune la dispozitie casele sale din strada Postei(actualmente Tudor Vladimirescu). Dr. Dimitrie Culcer este primul medic de spital din judetul Gorj. Se organizeaza Comitetul Spitalicesc format din dr. Dimitrie Culcer si alte personalitati importante ale orasului. Initial, spitalul era destinat bolnavilor cu boli venerice, apoi s-au internat si alte categorii de bolnavi : accidentati, cu boli intercurente, cu traumatisme deschise, etc.


Spitalul se extinde si se doteaza material prin grija dr. Carol Davila (în calitate de inspector general sanitar). Acesta este numit la 10 septembrie 1859 la conducerea Serviciului Sanitar al Principatelor. Dr. Carol Davila, la data de 11 aprilie 1862, numeste pentru probleme profesionale pe dr. Ion Ionescu, ca medic al Districtului si Spitalului din Tg.Jiu. Dr. Ion Ionescu facea parte din prima promotie a Scolii de Medicina din Bucuresti. A fost ajutat din punct de vedere administrativ de un felcer pe nume Nicolae Ionescu.


La 1 septembrie 1856, Caimacanul Barbu Stirbei trimite o adresa conducerii orasului Tg.Jiu prin care hotareste transformarea oficiala a spitalului cu specific principal de boli venerice, în spital general. Datorita rezultatelor sale bune, dr. Dimitrie Culcer este transferat în interesul serviciului medical, la Craiova.
Între 18 martie 1857 si 15 octombrie 1858 este numit medic al Distructului si al Spitalului Tg.Jiu, dr. Alinescu, pentru ca apoi sa fie înlocuit de dr. Kiriazi Papadopol.


În cladirea initiala, Spitalul Tg.Jiu a functionat timp de 12 ani, apoi s-a mutat în fostele case ale dr. Dimitrie Culcer (strada Postei) – local cu etaj si parter, cu 12 camere spatioase. La sfârsitul anului 1864 spitalul îsi transfera sediul din casele doctorului Dimitrie Culcer într-o cladire din strada Sfântului Nicolae (proprietate a lui Banica Politimos, care devine mai târziu puscaria orasului Tg.Jiu).
In anul 1864 devine medic al orasului dr. C. Astrodul, ce impune necesitatea maririi capacitatii spitalului la 40 de paturi (datorita epidemiei de variola din Cartierul Olari si care solicita o parte a spitalului cu destinatie speciala).
Doctorul C. Astrodul este înlocuit la 2 februarie 1865 de doctorul Gallus, iar în anul 1866 revine la conducere doctorul Dimitrie Culcer. În anul 1866 spitalul este mutat în cladirile foste proprietate ale lui V. Lascar. Prin cumpararea acestora devin proprietatea statului (orasului Tg.Jiu) – cladirea respectiva este cunoscuta si sub denumirea de Casele Milescu si era situata pe actuala strada a Unirii, în imediata vecinatate a caii ferate, fiind reprezentata prin opt camere (parter si etaj).


În anul 1873 se introduce în spital iluminatul cu lampi de petrol, în locul iluminatului cu lumânari. Spitalul Tg.Jiu ramâne în cladirea mentionata timp de 20 de ani. Abia în anul 1887, medicul spitalului, dr. Ion Urbeanu demonstreaza autoritatilor locale necesitatea construirii unui local propriu pentru spital, astfel încât sa fie internati aproximativ 50 de bolnavi în medie zilnic. Constructia începe în 1892 si se termina în 1894 de catre dr. Adrian Poenaru.
La sfârsitul anului 1895, Spitalul Tg.Jiu avea o constructie proprie, cu o capacitate de 45-60 de paturi, desfasurându-si activitatea ca spital mixt, internând bolnavi cu afectiuni diferite.


Dupa Adrian Poenaru, urmeaza la conducerea Spitalului Tg.Jiu doctorul Nicolae Hasnas, medic primar chirurg si director al Spitalului Judetean Tg.Jiu din anul 1907 pâna în anul 1937. În activitatea sa de director al spitalului creste capacitatea acestuia de la 45 de paturi la 100 de paturi, împartite pe specialitati : afectiuni chirurgicale, afectiuni medicale si afectiuni infecto-contagioase, respectiv pe pavilioane (II, III si IV). Se construieste un local pentru baia si spalatoria spitalului, iar baia comunala este mutata în afara spitalului.
În timpul primului razboi mondial spitalul este devastat complet. În anul 1931 se realizeaza o extindere a localului Spitalului Tg.Jiu, prin ocuparea etajului Casei Milescu, cladirea fiind cumparata de primaria orasului si distribuita spitalului. La parter functiona teatrul Milescu.
Intre anii 1933-1934, din ratiuni epidemiologice, doctorul Nicolae Hasnas reuseste sa construiasca în curtea spitalului o cladire izolata pentru boli contagioase. În 1935, pavilionul IV (al birourilor, spalatoriei, bucatariei) este amenajat ca sectie de boli interne cu 60 de paturi. În 1936 se înalta în spatele sectiei de boli contagioase o cladire destinata bucatariei si locuintelor pentru personalul spitalului. În pavilionul II se construieste o anexa cu saloane mici si o a doua sala de operatie cu anexele respective. În interiorul curtii se ridica un turn pentru bazinul de alimentare cu apa curenta. Sectia de boli interne este condusa pâna în anul 1936 de doctorul Constantin Velican, dupa care conducerea este preluata de dr. Nicolae Rosianu, iar sectia de boli contagioase este preluata de un foarte bun specialist în boli transmisibile, doctorul Constantin Lupescu. În anul 1938 pavilionul I (locuinta medicului) este transformat în compartiment de obstetrica-ginecologie, separat de chirurgie, cu un numar de 25 de paturi, iar etajul fostei Case Milescu (unde functionase sectia medicala) este destinat sectiei pediatrie, condusa de dr. Ioanidi Roman.


Pâna în anul 1938 laboratorul spitalului îsi desfasura activitatea în cladirea primariei, dar în 1938 se amenajeaza în incinta spitalului, fiind condus de un medic specialist, doctor Ana Aposteanu. Deci, în anul 1938, Spitalul Judetean Tg.Jiu cuprindea 200 de paturi si 4 sectii : chirurgie, medicala, contagioase si pediatrie, dar si un compartiment de obstetrica-ginecologie, un laborator de analize medicale si un compartiment de radiologie (dotat cu un aparat Roentgen).


În 1941, odata cu izbucnirea celui de al doilea razboi mondial, spitalul este modificat în spital de campanie de zona interioara. Dupa terminarea razboiului spitalul îsi reia activitatea normala. În iulie 1945 se înfiinteaza Spitalul Unificat Tg.Jiu, prin unirea spitalului (adulti si copii) cu policlinica, sub comanda unica.
În 26 septembrie 1945, conducerea sectiei chirurgie revine doctorului Corneliu Adamesteanu, medic primar chirurg din 1936, fost asistent universitar. În anul 1947 se înfiinteaza sectia ftiziologie sub conducerea dr. Aurel Puscariu. În 1949 se înfiinteaza sectia dermato-venerologie, sub conducerea doctorului Nicolae Perciun. Serviciul radiologie este administrat de doctorul Victor Stoica. Apar compartimente medicale noi : oftalmologia, condus de doctorul Florin Barbu, O.R.L. (oto-rino-laringologie), condus de doctorul Gheorghe Fratea. Farmacia se extinde, fiind condusa de farmacist Corina Cartianu.


Mai multe detalii pe site-ul spitalului...


Sursa: https://www.spitalgorj.ro/prezentare.html